f

Kwartaalupdate 2020 Q4

Door Jos van Heese, Partner Asset Measurement

In deze update:

  • Terugblik 2020
  • Markt gemiddeldes
  • Banken, profielfondsen en vermogensbeheerders
  • Actief, passief
  • AM Benchmark
  • MSCI World

Inleiding

Jaar van de Rat
Het jaar van de Rat

Volgens de Chinese dierenriem was 2020 het jaar van de Rat. Het eerste jaar van een nieuwe cyclus uit de 12 dieren van de Chinese dierenriem.

Het jaar van de rat staat vanwege de start van de nieuwe cyclus altijd voor een nieuw begin met veel mogelijkheden en kansen.

Investeren was dan ook het Chinese devies voor 2020. Het jaar van de rat is immers het jaar van geluk en voorspoed.

Laten we kijken hoe het ook alweer ging.

Happy New Year!?

Op zaterdag 25 januari was het dan zover. Het jaar van geluk en voorspoed werd ingeluid.

Omdat het jaar ondanks al z’n saaiheid voorbij vloog moest ik in mijn What’s app berichten te rade gaan om te kijken hoe de vlag er in januari bij hing.

In het app groepje waarin ik zit en die op dat moment actief waren ging het vooral over Bitcoin die eindelijk weer eens steeg, de komende wintersport en allerlei andere belangrijke zaken :).

Ondertussen zat Wuhan al op slot en werden in Europa de eerste drie personen positief getest op het Covid-19 virus. In de app groep werd er nog geen woord over gerept. Ook in de kranten werd er nauwelijks aandacht besteed aan de op handen zijne pandemie.

Wat kon Nederland nou gebeuren was de gedachte, de Mexicaanse griep stelde toch ook niets voor? Ook de wereldwijde aandelenbeurzen hielden zich nog relatief rustig.

Toch voltrok zich al een flinke ramp die zelfs de slimste mens niet zag aankomen.

Zonder dat we het doorhadden

Vanaf eind februari werd het serieus. Covid-19 begon zich ook razendsnel door Italië te verspreiden. Achteraf werd de massaal bezochte voetbalwedstrijd tussen Atalanta Bergamo en Valencia CF als belangrijkste besmettingshaard gezien. Deze wedstrijd werd op 19 februari in Bergamo (onder Milaan) gespeeld.

Het dak ging er in Brabant nog af
Het dak ging er in Brabant nog af

Terwijl het virus zich, zonder dat we het doorhadden, razendsnel verspreidde in Europa moest carnaval nog beginnen.

Snollebollekes, Slimste mens van Nederland, zonder dat we het doorhadden, liet zijn publiek lekker van ‘links naar rechts’ bewegen met als gevolg dat Covid-19 in een polonaise Loon op Zand bereikte.

Zonder dat we het doorhadden, want drie dagen na carnaval werd gezegd dat het virus tijdens carnaval nog niet in Nederland was. Toch bleek een week later een relatief groot deel van Brabant besmet te zijn.

De MSCI World All Countries Index (MSCI) ging in februari al met 7,52% onderuit.
msci
We kunnen het schudden!

Beleggers hadden door dat Covid-19 een serieus probleem was. Pas echt serieus werd het toen op 9 maart de volgende mededeling van onze toenmalige premier Rutte kwam:

"U kunt voet zoenen of ellebogen stoten, wat u ook wilt", zegt hij. "Maar we stoppen met handen schudden."

Vlak daarna volgde een oproep tot thuiswerken, ging de Horeca op slot en moesten ook de kinderen thuisblijven. De beloofde voorspoed en het geluk waren heel ver weg.

De MSCI verloor maar liefst 13,54% in maart. Na de eerste drie maanden van 2020 waren aandelen al 20% minder waard. Daarmee was het eerste kwartaal van 2020 het slechtste sinds het laatste kwartaal van het vorige jaar van de rat (2008). Toen verloor MSCI in 3 maanden tijd ruim 22%.

Behandelplan

Een goed vaccin is er voor onze kapitalistische economie niet. Daarom werd eind maart gestart met een palliatieve behandeling volgens het Keynesiaanse model; Geld in de economie pompen om deze weer aan de praat te krijgen.

Overheden van vooral westerse landen kwamen met enorme kapitaalinjecties. Deze injecties wierpen op de beurs al heel snel hun vruchten af. In april vond de MSCI haar weg alweer omhoog. Op een paar kleine rimpeltjes na klom de MSCI van -20% in april naar + 6,71% op 31-12-2020. Hoe de reële economie zal ontwaken uit haar coma merken we de komende jaren pas echt.

Het Chinese jaar van de rat eindigt volgende week. Voor wie alleen naar de beurzen heeft gekeken is het al met al een prima jaar geweest. Voor iedereen die hoe dan ook geraakt is door Covid-19 was het gewoon een vreselijk jaar.

Laten we hopen dat het jaar van de Os op alle fronten een stuk beter wordt!

De prestaties van Banken & Vermogensbeheerders

2020 Echt Passief vermogensbeheer bestaat niet meer

Laten we beginnen het bericht dat er officieel geen vermogensbeheerders meer bestaan met een geheel passief beleggingsbeleid.

Een passieve beheerder zou volgens ons de markt moeten volgen. Voor wie strak in de leer is doet dat zowel voor aandelen als voor obligaties.

Omdat veilige obligaties een negatief rendement in het vooruitzicht hebben zien we ook bij de passieve beheerders een beweging naar zeer kortlopende obligaties of zelfs het advies aan cliënten om afscheid te nemen van obligaties en een gedeelte cash voor zover de bank de bank het dekt. Na kosten blijft er simpelweg in veel gevallen niets over van het rendement op obligaties.

Een logische keuze, maar de keuze is hoe dan ook actief. We zagen overigens al langer dat partijen die onder de noemer passief vallen wel degelijk actieve actieve keuzes maken. Onder de passieve partijen/mandaten scharen wij voortaan alle partijen die louter in ETF’s of indexfondsen beleggen.

De resultaten

Hieronder vind je de rendementen die professionele partijen in het laatste kwartaal hebben behaald in 2020.

Rendementen kwartaal 4 van 2020
Zeer defensief Defensief Neutraal Offensief Zeer offensief
Markt 2,73% 4,34% 6,28% 8,62% 9,29%
Actief 2,70% 4,21% 6,03% 7,90% 8,59%
Passief 2,77% 4,57% 6,69% 9,80% 10,42%
Bank 1,16% 3,10% 5,75% 7,57% 7,83%
Vermogensbeheerders 3,07% 4,57% 6,49% 8,94% 9,72%
Fondsen 2,29% 4,21% 5,97% 8,28% 9,45%
AM Benchmark 2,99% 4,49% 6,27% 7,97% 9,21%
Wereldwijde aandelenmarkt (MSCI WORLD ALL COUNTRIES) 10,04% 10,04% 10,04% 10,04% 10,04%

Rendementen behaald over Q4 2020 in 5 risicoprofielen. Bron: Asset Measurement.

Hieronder vind je de rendementen die professionele partijen over geheel 2020 hebben behaald in 2020.

Rendementen behaald over geheel 2020 in 5 risicoprofielen
Zeer defensief Defensief Neutraal Offensief Zeer offensief
Markt 3,47% 3,63% 4,40% 5,40% 3,52%
Actief 3,80% 3,93% 4,82% 5,82% 3,89%
Passief 2,89% 2,82% 3,37% 4,08% 2,29%
Bank 1,97% 3,98% 5,60% 5,20% 5,66%
Vermogensbeheerders 3,25% 3,42% 4,21% 5,42% 3,97%
Fondsen 4,93% 3,58% 3,92% 1,47% -1,05%
AM Benchmark 3,77% 3,50% 3,21% 3,18% 4,96%
Wereldwijde aandelenmarkt (MSCI WORLD ALL COUNTRIES) 6,71% 6,71% 6,71% 6,71% 6,71%
Bron: Asset Measurement.

De rendementen uit de tabellen spreken voor zich. Het gaat hier natuurlijk wel om gemiddelden. De verschillen onderling zijn enorm en lijken steeds groter te worden.

Wil je meer gedetailleerde info? Neem dan een proefabonnement op de tools van Asset Measurement.

Zoeken naar rendement

Vermogensbeheerders staan de komende jaren voor een flinke uitdaging.

Ze weten namelijk nu al dat in bijvoorbeeld een neutraal profiel* de helft van de portefeuille vrijwel niets gaat opleveren, tenzij de veilige obligaties worden vervangen door en alternatief.

*Een neutraal profiel bestaat grofweg uit 50% aandelen en 50% obligaties.

Wat zijn de mogelijkheden
  • Liquiditeiten?
  • Meer risico nemen?
  • Alternatieve producten in portefeuilles?

Als je genoeg geld hebt ga je betalen om je munten te stallen. Het blijft vervelend, maar het is nu eenmaal de situatie waarin we zitten.

Accepteer je een negatief rendement dan is het prima om geld op de bank te zetten tot een bedrag van €100.000 pp. Je bent dan immers gedekt door de Nederlandse staat.

Heb je meer geld langs de zijlijn en kies je voor veiligheid dan is een simpele ETF met kortlopende obligaties die een hoge kredietrating hebben een optie. Het rendement op deze kortlopende obligaties is nihil of zelfs negatief, veilig is het wel. Je geld is verspreid over duizenden bedrijfsleningen en niet enorm gevoelig voor stijgende rentes. (Win wel info in bij een professional voor je een aankoop doet).

Als je toch rendement wil op je geld moet je risico nemen. Zo simpel is het.

Als je het geld langere tijd niet nodig hebt en bestand bent tegen schommelingen kan je naar aandelen kijken. Omdat aandelen beweeglijker zijn en risico nou eenmaal vaak in beweeglijkheid wordt uitgedrukt worden aandelen als risicovoller gezien. Op de lange termijn zijn aandelen, mits goed gespreid niet risicovol.

Uiteraard zijn er ook voldoende minder bekende alternatieven op de markt. Denk hierbij aan hedge-funds, crowdfunding, private equity en nog veel meer.

Hoe vermogensbeheerders ermee omgaan?

Wij zien het volgende;

De meeste beheerders en banken nemen voor het defensieve gedeelte in de portefeuilles kortlopende obligaties en/of cash op. In dit geval zijn de kosten wel erg belangrijk. Je wilt echt niet teveel betalen voor een negatief rendement.

Andere partijen zoeken naarstig nog naar rendement en nemen hierdoor meer risico.

Weer andere partijen kiezen voor de eerdergenoemde, minder bekende, alternatieven. Dat zien we vooral bij de partijen die beleggen voor vermogens vanaf meer dan €1.000.000.

Uiteindelijk zullen we aan het einde van 2021 zien wat de resultaten zijn.

Ik voorspel dat de verschillen groot zijn!

We houden je op de hoogte.

Jos van Heese

Jos van Heese partner Asset Measurement
Auteur:

Jos van Heese
Asset Measurement

Jos van Heese is onafhankelijk beleggingsdeskundige, gespecialiseerd in het analyseren van vermogensbeheerportefeuilles.

Stuur mij elk kwartaal een update



Asset Measurement BV
Revaleiland 1
1014ZG Amsterdam
Noord-Holland

Media

Voor meer informatie kan je contact opnemen met:
Jos van Heese
+31 6 42 18 93 13
jos@assetmeasurement.nl